RoCHI 2005

A doua conferinţă de Interacţiune Om-Calculator

15-16 septembrie 2005, Cluj-Napoca, Romania


Sigla RoCHI 2005

Apel de participare

Teme

Workshop-uri

Program ştiinţific

Date

Comitet ştiinţific

Organizare

Sponsori

Evenimente satelit

Workshop-uri

În cadrul conferinţei RoCHI 2005, sunt organizate următoarele workshop-uri:

Modele ale calităţii interfeţei cu utilizatorul
Calitatea siturilor Web

Se adresează specialiştilor interesaţi în modelarea calităţii interfeţei cu utilizatorul a sistemelor interactive, din perspectiva proiectării, dezvoltării, evaluării şi utilizării acestuia. specialiştilor interesaţi în modelarea calităţii interfeţei cu utilizatorul a sistemelor interactive, din perspectiva proiectării, dezvoltării, evaluării şi utilizării acestuia. Tematica aleasă pentru ediţia din acest an este calitatea siturilor Web, cu accent asupra siturilor pentru comerţ electronic şi a siturilor pentru instruire la distanţă.

Detalii (PDF)

Lista lucrărilor acceptate este:

  1. Aspecte conceptuale privind evaluarea calităţii siturilor Web de comerţ electronic — Alexandru Balog (Institutul de Cercetări în Informatică, Bucureşti)

  2. Atestarea calităţii ofertei de cunoaştere — Adrian Mihalache (Universitatea Politehnica, Bucureşti)

  3. Aspecte ale proiectării interacţiunii cu siturile Web — Adrian Mironescu, Sabin-Corneliu Buraga (Universitatea A.I.Cuza, Iaşi)

  4. O abordare orientată pe domeniu pentru structurarea recomandărilor de proiectare — Costin Pribeanu (Institutul de Cercetări în Informatică, Bucureşti)

  5. Proiectarea siturilor web pentru utilizabilitate folosind şabloane de proiectare — Adriana Tarţă, Horia D. Pitariu (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca)

Interacţiune Web
Metodologii, strategii şi studii de caz

Se adresează tuturor celor interesaţi în design-ul Web, cu precădere în ceea ce priveşte metodologiile, strategiile şi prezentarea de studii de caz vizând realizarea unei interacţiuni optime dintre siturile (interfeţele) Web şi vizitatori. Un accent deosebit va fi pus asupra interacţiunii Web multimodale, a asigurării ergonomiei interacţiunii Web prin mijloace şi tehnologii ale Web-ului semantic (metadate, ontologii, limbaje bazate pe reguli, agenţi Web etc.) şi a strategiilor de realizare a interacţiunii cu situl folosind tehnologii deschise.

Detalii (PDF)

Lista lucrărilor acceptate este:

  1. Aplicaţii ale Web-ului semantic în e-learning — Mihaela Brut (Universitatea A.I.Cuza, Iaşi)

  2. iPORT.COM – portal Web pentru corporaţii — Ovidiu Sandu (Universitatea A.I.Cuza, Iaşi)

  3. Lumi virtuale pentru reacţii chimice — Ştefan Tanasă, Doina Blanariu (Universitatea A.I.Cuza, Iaşi)

  4. Utilizarea informatiilor GPX pentru afişarea traseelor turistice pe Web — Cosmin Vârlan (Universitatea A.I.Cuza, Iaşi)

  5. Hărţi interactive pe Web — Erico Mihai Volocaru, Ştefan Tanasă (Universitatea A.I.Cuza, Iaşi)

Masă rotundă

De asemenea, în cadrul RoCHI 2005 va avea loc o masă rotundă cu tema Instrumente pentru construirea mediului inteligent interactiv, organizată de Institutul de Cercetări pentru Inteligenţa Artificială, Bucureşti – moderator: Angela Ioniţă.

Scopul mesei rotunde este evidenţieze câteva instrumente care pot să contribuie substanţial la dezvoltarea mediului interactiv inteligent prin oferirea de servicii de îmbunătăţire a comunicării interpersonale şi a interfeţelor specifice.

Lista lucrărilor prezentate este:

  1. Wordnetul românesc: ontologie lexicală în context multilingv — Dan Tufiş, Verginica Barbu Mititelu (Institutul de Cercetări pentru Inteligenţa Artificială, Bucureşti)

  2. Cercetări privind traducerea de termeni în corpusuri paralele — Dan Tufiş (Institutul de Cercetări pentru Inteligenţa Artificială, Bucureşti)

  3. Instrumente de e-learning pentru construirea mediului de lucru inteligent şi interactiv — Cristina Niculescu (Institutul de Cercetări pentru Inteligenţa Artificială, Bucureşti)

  4. ROMNET-ERA ca instrument de interconectare şi comunicare — Angela Ioniţă (Institutul de Cercetări pentru Inteligenţa Artificială, Bucureşti)